Hoe mogen we je helpen?

Wat gaat de rente doen?

Hypotheekrentes kunnen per dag veranderen. Maar welke kant gaat die verandering op?

Banken kopen hun geld voor een belangrijk deel in op de ’kapitaalmarkt’ en passen daar hun hypotheekrentes op aan. Wijzigingen op die kapitaalmarkt hebben dus ook hun invloed op het verloop van de hypotheekrentes. 
En door over langere periodes bij te houden wanneer (en vooral ook op welke manier), de banken reageren op de bewegingen van de kapitaalmarkt, kun je vrij nauwkeurig nagaan welke ontwikkeling de hypotheekrente op korte termijn zal gaan doormaken. 

 

 

Kapitaalmarkt 

Zoals gezegd is de rente op de hypotheekmarkt mede afhankelijk van het verloop van de rente op de kapitaalmarkt. In onderstaande grafiek wordt dat mooi weergegeven. De groene lijn laat zien hoe de rente op de kapitaalmarkt zich de afgelopen tijd heeft ontwikkeld en de rode lijn laat zien hoe de hypotheekrente daarop heeft gereageerd.


 

Onderlinge concurrentie

Toch is dat niet het hele verhaal. Want ook de onderlinge concurrentie tussen de diverse (ruim 40!) geldverstrekkers in Nederland speelt een belangrijke rol. Hoe groter die concurrentie is, hoe eerder de geldverstrekkers genoegen zullen nemen met een kleinere marge.

Bovenstaande renteverwachting laat dan ook precies zien hoe de kapitaalmarkt en de onderlinge concurrentie zich hebben ontwikkeld, sinds de diverse hypotheekverstrekkers hun tarieven voor het laatst wijzigden.

 

Disclaimer

Aan deze verwachting kunnen geen rechten worden ontleend. 

Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie