Hoe mogen we je helpen?

Fiscale Spelregels en Hypotheekvormen

Fiscale spelregels zijn van groot belang

Nederland neemt internationaal op hypotheekgebied een bijzondere plaats in. De hypotheekrente is al sinds jaar en dag aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, waardoor mensen die hypotheekrente betalen minder inkomstenbelasting verschuldigd zijn. Dit maakt het voor veel mensen mogelijk om een huis te kopen.

De aftrekbaarheid heeft in het verleden tot oneigenlijk gebruik geleid, waardoor de overheid veel inkomsten misliep. Dit leidde tot beperkingen op de onbeperkte aftrekbaarheid van hypotheekrente.

Een aantal jaren geleden was dat voor de overheid dan ook aanleiding om aan die onbeperkte aftrekbaarheid paal en perk te gaan stellen.

Hypotheekrente is nu voornamelijk aftrekbaar als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zoals:

  • de hypotheek is aangegaan voor de aankoop van een eigen woning
  • of voor de verbouw van de eigen woning
  • de woning door de koper zelf wordt bewoond
  • of door hem werd bewoond, maar nu leeg staat en in de verkoop is (daar zijn wel grenzen van toepassing)
  • en mits de hypotheek in maximaal 30 jaren wordt afgelost middels 'annuïteiten', via de lineaire methode of een combinatie van die twee
  • plus nog een aantal andere spelregels, waaronder die van de de belangrijke 'eigen-woning-reserve', beter bekend onder de naam de 'verhuisregel'

Hoe ziet zo'n annuïteitenhypotheek eruit?

AnnuiteitenJe betaalt natuurlijk gewoon rente over de hypotheek die je hebt afgesloten. Daarnaast betaal je jaarlijks (of iedere maand) een heel klein bedrag extra als aflossing. Bij een annuïteit blijft de optelsom van die rente plus die aflossing gelijk. Je weet dus precies waar je aan toe bent (mits uiteraard de hypotheekrente niet wijzigt). Ieder jaar betaal je dus een klein beetje van de hypotheekschuld terug. Daardoor daalt ieder jaar ook het bedrag dat je aan rente verschuldigd bent. En dat geeft dan weer ruimte om ieder jaar iets meer af te lossen.

Daarbij komt dat de rente aftrekbaar is. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting: de 'belastingteruggave'. Overigens zul je merken, dat die in de loop der jaren wel heel langzamerhand steeds kleiner wordt.

En dan de lineaire hypotheek

lineaire hypotheekOok bij de lineaire hypotheek betaal je gewoon rente over de uitstaande hypotheekschuld. En ook hier betaal je de lening in maximaal 30 jaren terug.

Maar bij de lineaire hypotheek is de aflossing in het begin beduidend hoger. Hier zijn het zelfs vaste bedragen. Dat maakt de lineaire hypotheek in de beginjaren ook beduidend duurder dan de annuïteit.

En de oude vormen dan?

Het waren er veel. Want er was ook veel toegestaan. Spaarhypotheken, beleggershypotheken, hoog-laag constructies, premiedepots, hypotheken met een beleggingsverzekering, groeihypotheken, al die oude vormen bestaan nog steeds. En ze blijven over het algemeen (voorlopig) gewoon vallen onder de 'oude fiscale spelregels'.

Ben je al huisbezitter, ga je verhuizen en wil je je oude hypotheek meenemen? Dan zijn daar nog steeds ruime mogelijkheden voor.

Maar wie nu voor het eerst een eigen huis koopt, kan er jammer genoeg geen gebruik meer van maken.

 

Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie