Hoe mogen we je helpen?

Veel gebruikte termen bij autoverzekeringen

Voor de autoverzekering worden termen gebruikt waarvan de betekenis niet duidelijk is. Wat betekenen ze?

Inzake de autoverzekering worden termen gebruikt die al algemeen ingeburgerd zijn, maar waarvan de exacte betekenis niet bij iedereen bekend is. Wat betekenen ze?

De autoverzekering is een veelbesproken verzekering. Dat komt doordat de premie van deze verzekering sterk afhankelijk is van bepaalde factoren. Jij betaalt bijvoorbeeld maar 20 euro in de maand, terwijl je buurman maandelijks 150 euro moet afrekenen. De verschillen hangen samen met termen die wij graag toelichten.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Een 28-jarige heeft 10 jaren geleden het rijbewijs gehaald en nog nooit een autoschade veroorzaakt. Dus hij rijdt al 10 jaren schadevrij, maar dat wil nog niet zeggen dat hij 10 schadevrije jaren heeft opgebouwd. Als hij al 10 jaren rijdt in een auto op naam van een ander, kan hij gewoon nul schadevrije jaren hebben. Pas als de autoverzekering op zijn naam staat bouwt hij schadevrije jaren op.

Wanneer is een auto total loss?

Een auto wordt na een ongeval total loss verklaard als reparatie niet meer mogelijk is of als de reparatie financieel niet meer uit kan. Technisch kan het repareren onmogelijk zijn of de reparatiekosten overstijgen de dagwaarde minus de restwaarde van de auto. De auto was voor het ongeval bijvoorbeeld 10.000 euro waard. Na het ongeval is hier nog 3.000 euro van over. Als de reparatiekosten hoger zijn dan 7.000 euro, is er sprake van een total loss.

Een auto verzekerd tegen nieuwwaarde – Wat houdt het in?

Bij het verzekeren van relatief nieuwe auto’s kun je kiezen voor de nieuwwaarderegeling. Dit heeft als voordeel dat de verzekeraar voor een bepaald aantal jaren bij schade uitgaat van de cataloguswaarde van de auto in plaats van de dagwaarde. Bij een total loss schade kan dit een groot verschil maken. Een auto van een half jaar oud kostte als nieuw bijvoorbeeld 20.000 euro, maar de dagwaarde is nog maar 17.000 euro. Bij een autoverzekering met de nieuwwaarderegeling wordt in dit geval uitgegaan van de nieuwwaarde bij schade. 

De premie van de autoverzekering is afhankelijk van de bonus-malusladder

Afhankelijk van de opgebouwde schadevrije jaren geeft de verzekeraar een korting tot 75 procent of zelfs nog hoger. Dit is de beloning voor het schadevrij rijden. Door het claimen op de autoverzekering kan de verzekeraar ook een opslag (=malus) rekenen in plaats van een korting te geven. De hoogte van de korting of de opslag kun je aflezen van de bonus-malusladder. Deze vind je in de polisvoorwaarden.

Kiezen voor een no-claimbeschermer?

Door het claimen van schade op de autoverzekering kun je schadevrije jaren verliezen. Een gevolg kan zijn een hogere premie in het nieuwe verzekeringsjaar. Met de no-claimbeschermer verlies je nog steeds schadevrije jaren, maar je verliest niet de korting. Je kunt dus claimen zonder dat het gevolgen heeft voor het kortingspercentage op de bonus-malusladder.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-07-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie